brasiliansk jiu jitsu

BJJ er en kampsport som fokuserer på grep og kamp på bakken, iført en uniform kalt «GI» eller «Kimono», et belte knyttet rundt livet. Fargene på beltet varierer ut i fra hvilken grad, ferdighet, erfaring og rang utøveren har. BJJs graderingsmetoder er ikke som andre tradisjonelle kampsporter. Her må det vises forståelse, mestring, engasjement, prestasjoner og ferdigheter på trening og i konkurranser, noe som gjør at det ofte tar flere år å stige i beltegrad.

BJJ er sett på den mest effektive «rene» kampsporten i verden, ved å fremme konseptet, at ikke bare de sterkeste personene kan lykkes med å forsvare seg mot en stor og sterk motstander. Dette gjøres ved å ta motstanderen kontrollert i bakken, og bruke såkalte «submissions» som leddlåser og kvelningsteknikker for å nedkjempe motstanderen. BJJ blir kalt menneskesjakk på grunn av den unike kampstilen som setter en ut av spill ved bruk av de effektive teknikkene.

GI’en man bruker på trening eller i kamp, kan utnyttes i forskjellige teknikker, som for eksempel en kvelning der kimonoen kan strammes rundt halsen, og da bli brukt mot han som har den på seg. Dette gjør at BJJ har et utrolig stort spekter av teknikker og uendelig med utviklingsmuligheter.

BJJ er også det som startet MMA, ved å utfordre andre kampsportarter, om hvilke som var best. Dette utviklet seg videre til at folk trente forskjellig og dannet en blanding, og endte opp som MMA.